CREATIVE                                 SPACE

Jag har alltid varit kreativ och lekt med färger och former i olika material.

Hellre en äkta läderrem och sten än plast är min melodi. Jag gillar det som har tyngd, känns gediget och äkta.


Man kan aldrig springa ifrån sig själv. 

LÄNGRE NER PÅ  SIDAN FINNS INFORMATION TILL DIG SOM OCKSÅ MÅLAR!

Tankar på att köra T-shirts kom när jag jobbade som datalärare på Komvux.

Mest grafiska mönster, inspirerade av celler då jag delade kontor med Naturkunskapsläraren.


Men inför en utbildning som Visualiserare ville jag få igång min gamla tecknarhand och började rita lite. Ansikten har alltid fascinerat mig, så det föll naturligt att leka med något bekant, men jag ville testa något helt ovant för mig också, så bland annat gjorde jag motiven till vänster.


När vi sedan skulle göra en presentation av ett valfritt ämne, valde jag att presentera ideén med T-shirtar med mitt eget tryck på.


När jag är klar säger en av tjejerna att hon också skulle vilja hitta något i livet att göra som fick hennes ögon att lysa som mina ögon gjorde när jag pratade om topparna.


Det är här jag är lite barnslig. Lyste verkligen mina ögon när jag pratade om detta. Kanske inte som några strålkastare, men jag mindes känslan av entusiasm och iver. Det var nog här som jag verkligen tänkte att jag borde förverkliga ideén jag gått och funderat över sista halvåret.


En annan tjej säger att hon vill ha tigern på en ljusgrå T-shirt. Det är inte annat än just den kommentaren som gjorde att det blev en ljusgrå top jämte den naturvita. Hon och jag såg väldigt olika ut, och jag ville ju inte bara göra saker som bara jag vill använda.

Namnet YeniYo kommer från mitt egna namn.

Det började med min sida på Instagram där jag skrev just så. Helt enkelt en internationell stavning för att namnet skall uttalas som det låter på svenska, med efternamnet förkortat.


Trycket YY är helt enkelt bara initialerna, alltså inget kinesiskt tecken, vilket jag ofta får frågan om, & sedan utifrån detta har det blivit lite lek inom konturerna.


En dag var det vilda diskussioner om finanser. En del hade helt omättbara behov, medan jag kände att även om jag har en del önskningar som kostar, så är de ändå ganska begränsade.

Har du en tia, då har du något att dela. Man kan alltid hjälpa någon annan, och dessutom ha roligt och må bra under tiden.


Diskussioner betyder ju inte att  någon måste ha rätt eller fel. Åsikterna går isär, och våra hur och varför går isär.


När jag kom hem den dagen hade någon delat om en organisation som hjälper barn ut ur trafficking. När jag läste vidare såg jag att ledarna för denna organisation var en familj jag hade haft i min nära periferi i två årtionden. Den mest generösa och osjälviska familj man kan tänka. De hade lagt ner sina bekväma liv här för att hjälpa andra. Återigen möttes jag av den tanken som kom när jag var i tjugoårsåldern. Jag såg att det fanns kompetenta människor som på plats ville hjälpa, men att det alltid var kapital som försvårade, eller snarare bristen på det.

Lite mer om detta hittar du här!


Jag hade hittat min motor, anledningen till mitt varför. Samma varför som jag alltid haft.
Tjejerna på de mina bilderna är helt enkelt trygga, busiga tjejer. Tjejer med drömmar om framtiden, med en möjlighet att förverkliga dem.. Tjejer som får ha fritid. Tjejer som får klä sig som de vill, vara lite busiga och tokiga utan att be om lov. Tjejer som får utrymme att växa och utvecklas. Ni vet, tjejer med vanliga mänskliga rättigheter.


För det är just de flickor och pojkar som utnyttjas, som inte har några rättigheter som är min drivkraft, för att om möjligt kunna göra en skillnad. Utan dem finns inte YeniYo.


För min egen del behöver min röst ännu inte höjas, inte heller för mina flickors. Vi som är födda i möjligheternas land har rättigheter och möjligheter. Vi ska inte ta dem som självklara. Vi måste ta hand om dem. Vi måste dela med oss.

Jag har en del motiv till i huvudet av den här sorten. Det är roligt att binda ihop olika element.

En lek och experimentlust.


Lite filosofiskt om att allt hör ihop, ett behov av myter och sagor.

Något som rufsar om verkligheten, men på ett fridsamt sätt.


Ja här är det fritt att tolka

Det här är det första trycket jag tryckte på en av topparna.


Det började som klotter en väldigt lugn sommar på ett av mina jobb.

Min jobbarkompis satt och ritade på ett smycke han tänkte göra.

Efter att ha flyttat runt i montrarna mer än en gång utan att någon varit och stökat i dem, tog jag också fram en pappersbit för att rita.


Han visste om mina planer på topparna, och att jag tänkte låta andra tecknande begåvningar få chansen att utvecklas och göra något av sin talang.

Vi pratade på och fantiserade.


Han kladdar några streck på mitt papper och jag börjar kladda runt dessa.

Resultatet är det du ser här. Några lappar, kopierade och ihopsatta.


Tyvärr kommer jag aldrig få trycka hans bilder, då han omkom bara några dagar innan jag fick hem topparna. Jag fick chansen till några sista underbara minnen av denna vänliga och kärleksfulla kille veckan innan.


Jag behöver ingenting för att minnas honom, och jag inget behov att glömma.

Idén om konstnärligt samarbete föddes långt innan jag lärde känna Tom. Jag hoppades nog att han skull bli den första, men aldrig att han skulle bli den ende.


Idén är ännu inte färdigutvecklad, men om du är intresserad av att låta dig och dina tryck bli representerade här så hör av dig.

Jag hoppas att detta ska kunna bli en plats att sporras och inspireras av varanda.
Är du intresserad?

Mina kontaktuppgifter hittar du här!

Det är inte omöjligt att det blir fler av den här sortens tryck, för jag älskar rörelsen och det planlösa i dem.

 

I dagsläget har jag inte fler varianter, utan bara dessa som jag leker med och gör små förändringar.

Är du konstnär-lig?